3 molntjänster som maximerar nyttan av ett mobilt bredband

Undersökningar

Den största fördelen med ett mobilt bredband är självklart flexibiliteten. Med åtkomst till internet blir det lätt att arbeta, kommunicera och underhålla var du än befinner dig. Det kanske absolut viktigaste för dig som arbetar mycket på resande fot är tillgången till molntjänster. Allt fler företag flyttar sin verksamhet till molnet för att öka de anställdas flexibilitet. Även många privatpersoner flyttar sitt arbete och sin personliga lagring av musik, bilder och dokument till molnet. Med lagring i molnet kombinerat med ett mobilt bredband kan du komma åt och arbeta med samma dokument som du precis arbetade med på kontoret, var du än är. De 3 största molntjänsterna är Google Drive, Apple iCloud och Microsoft Onedrive. Dessa är i grunden lika men skiljer sig åt på en del punkter som kan påverka vilken tjänst som passar dig bäst.

Google Drive

Drive är Googles enormt populära molntjänst som ger användaren smidig lagring av dokument, bilder och andra filer. För att få tillgång till Google Drive krävs ett Google-konto men i utbyte får du ett mailkonto, onlineredigering av dokument, kalkylblad och presentationer samt 15 GB gratis lagringsutrymme.

Apple iCloud

För att använda iCloud krävs en iPhone eller en Mac-dator och kräver precis som Google Drive att du skapar ett konto. Med kontot får du dock tillgång till molnlagring av dokument och bilder men även synkning av kalender, anteckningar, kontakter och mail mellan samtliga anslutna enheter. Med ett iCloud-konto kan du även säkerhetskopiera innehåller på din iPhone. Med iCloud får du 5 GB gratis lagringsutrymme.

Microsoft Onedrive

Onedrive fungerar bra på samtliga av de vanligaste operativsystemen för såväl mobiltelefoner som datorer. Precis som de två andra molntjänserna låter Onedrive dig spara och redigera dokument och synkronisera kontakter, anteckningar och kalendrar mellan olika enheter. Du kan även lagra och dela foton mellan alla dina ansluta enheter. Onedrive ger dig 5 GB utrymme gratis när du skapar ett konto.

Molntjänster kräver mobilt bredband med bra täckning

För att kunna komma åt dina viktiga dokument, semesterbilder och jobbkalender från telefonen och datorn krävs självklart att du har ett mobilt bredband med bra täckning. Med ett mobilt bredband ökar chanserna till täckning. Samtidigt är det viktigt att du väljer en operatör som har täckning där du kommer att befinna dig. Det gör du enklast genom att jämföra mobila bredband. Samtliga operatörer har täckningskartor där du kan se mer exakt vilken typ av täckning du kan få med ett mobilt bredbandet. 4G-täckning är att föredra, speciellt om du jobbar med större filer och/eller bilder och filmer. De mindre operatörerna använder ofta samma nät som någon av de större operatörerna vilket innebär att du oftast kan få ett billigare mobilt bredband med lika bra täckning.