2 miljarder människor kan ha 5G inom fem år

Publicerad: 2019-06-13 Ericssons logga på ett fönster

Ericsson förutspår att det kommer finnas 2 miljarder 5G-abonnemang om fem år. Foto: Pressbild/Ericsson

Arbetet med 5G går snabbare än vad Ericsson tidigare förutspått. Det svenska företaget skruvar därför upp sin prognos på hur många 5G-abonnemang det väntas finnas inom fem år. Ericsson tror att närmare 2 miljarder människor kommer ha 5G år 2024.

Redan nu har det lanserats kommersiella 5G-nät i världen. USA var först ut med två 5G-nät i Chicago och Minneapolis. Det är även i USA man har kommit längst med det nya mobilnätet, följt av nordöstra Asien.

Den hastighet som 5G-näten byggs i har överraskat det svenska telekombolaget Ericsson. Efterfrågan är även den högre än väntat. Därför skruvar bolaget nu upp sin prognos över hur många som kommer ha 5G inom fem år. Ericsson tror att 1,9 miljarder människor världen över kommer att ha 5G år 2024. För bara ett halvår sedan låg den prognosen på 1,5 miljarder. 

I slutet av året kan 10 miljoner ha 5G

Redan i slutet av året räknar Ericsson med att det finns omkring 10 miljoner 5G-abonnemang i världen. Den snabba ökningen får Ericsson att förutspå att 40 procent av abonnemangen i Västeuropa kommer vara 5G-abonnemang om fem år.

Patrik Cerwall som är redaktör för Ericsson Mobility Report tror att över 50 procent av abonnemangen i Skandinavien kommer att vara 5G-abonnemang. Detta baseras på att Sverige och Finland brukar ligga i topp i jämförelse med andra västeuropeiska länder.

Ericsson tar inte hänsyn till Huawei i sin prognos

När Ericsson tagit fram sin prognos har man enbart tittat på användarperspektivet och hur stor efterfrågan förväntas vara. Man har inte tagit hänsyn till Huawei och osäkerheterna kring det kinesiska företaget.

Huawei har bland annat svartlistats av USA och inga amerikanska företag får handla med telekombolaget. I USA är man rädda för att den kinesiska regeringen ska använda Huaweis utrustning för att spionera på andra länder.

Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@mobiltbredband.se
Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka