Hur fungerar mobilt bredband via USB-sticka?

Mobilt bredband via USB-sticka, eller USB-modem som det också kallas, fungerar på så sätt att du sätter i ditt sim-kort i USB-stickan som du i sin tur stoppar in i din dators USB-port. USB-stickan är framförallt bra om du reser mycket och behöver ha tillgång till internet.

Vad är skillnaden mellan router och USB-sticka till mobila bredband?

Det finns vissa skillnader mellan att ha mobilt bredband via en router eller en USB-sticka. Med en USB-sticka kan bara en person använda det mobila bredbandet åt gången. Om du i stället använder en router skapar du ditt egna lokala nätverk som du kopplar upp dig mot.

Det finns två olika typer av routrar, en med inbyggt modem och en utan modem. Har du en router med inbyggt modem behövs ingen USB-sticka. Istället stoppar du in ditt sim-kort direkt i routern. Saknar routern däremot ett inbyggt modem behövs ett USB-modem. Därefter stoppar du in sim-kortet i modemet som du i sin tur kopplar in i routerns USB-port.

Tänk på! USB-stickan måste vara kompatibel med routern.

En router passar framförallt bra dig som vill ha mobilt bredband hemma istället för fiber men samtidigt vill kunna koppla upp flera personer samtidigt utan problem.

Fördelar med USB-sticka

  • Det är enkelt att komma igång
  • Det är bra för dig på resande fot

Nackdelar med USB-sticka

  • Du kan bara koppla upp en enhet i taget

Fördelar med router

  • Du kan koppla upp flera enheter samtidigt
  • Du når högre hastigheter än med en USB-sticka

Nackdelar med router

  • Det är inte lika flexibelt
Tänk på! Om den produkt du vill koppla upp har stöd för sim-kort kan du koppla in det direkt i enheten. Då behövs varken router eller USB-sticka för att komma igång med ditt mobila bredband.

Många operatörer erbjuder USB-sticka när du beställer mobilt bredband

I samband med att du tecknar ett mobilt bredband finns det ofta möjlighet att beställa hem en USB-sticka. Om operatören inte skickar med någon USB-sticka får du bara ett sim-kort hemskickat till dig, och därefter får du själv köpa USB-stickan.

Du kan köpa en USB-sticka i de flesta större elektronikbutikerna.

Tänk på! Du kan få mobilt bredband via USB-stickan oavsett om du har ett abonnemang eller kontantkort.

USB-stickan måste vara kompatibel med din dator

För att du ska kunna använda en USB-sticka till din dator måste den vara kompatibel med datorns operativsystem. USB-stickan måste dessutom ha stöd för den version av operativsystemet som används på enheten. I samband med att du köper en USB-sticka är det därför viktigt att du tar reda på att den är kompatibel med dina enheter som du vill använda.

Hitta det bästa och billigaste mobila bredbandet
Välj surf
0 GB
5 GB 200 GB

Kan jag köpa startpaket med modem och mobilt bredband kontant?

Ja, det är möjligt att köpa startpaket med mobilt bredband kontant. I startpaketet ingår ofta en router med ett inbyggt modem. För att komma igång behöver du bara sätta i det tillhörande sim-kortet i routern.

Fungerar mobilt bredband via USB i surfplattan?

Det är inte möjligt att koppla in din USB-sticka direkt i surfplattan. Om din surfplatta har ett inbyggt modem kan du istället placera ditt sim-kort direkt i surfplattan och börja surfa. Om din surfplatta däremot saknar sim-kortsplats kan du alltid använda dig av en router för att få mobilt bredband.