Vad är mobilt bredband?

Mobilt bredband ger dig tillgång till internet (nästan) överallt och du slipper leta efter gratis Wi-Fi-nät. För att använda mobilt bredband behöver du ett modem och ett kontantkort eller abonnemang för mobilt bredband. Kontantkortet eller abonnemanget skaffar du från någon av de operatörer som erbjuder dessa tjänster i Sverige. För att hitta det bästa mobila bredbandet för dig föreslår vi att du jämför olika mobila bredband.

Välj mobilt bredband efter dina surfvanor

När du ska välja mobilt bredband ska du välja en datamängd anpassad efter dina vanor. Om du vill använda ditt mobila bredband till att läsa tidningar och skicka mail ska du välja ett mobilt bredband där en mindre datamängd ingår. Om du vill titta på tv med ditt mobila bredband eller se film, streama musik och lyssna på radio via internet behöver du en större mängd data. Du behöver även högre hastighet på ditt mobila bredband. Om du surfar mycket bör du istället ha ett fastpris-avtal så du kan hålla koll på kostnaderna för ditt mobila bredband.

Ungefär så långt räcker 1 GB surf:

  • Streama musik i 15 timmar
  • Streama video i 7 timmar
  • TV-streaming i 1 till 3 timmar
  • Visning av 1000 hemsidor

Detta är så långt 1 GB surf räcker om du enbart gör en av dessa saker. Siffrorna är ungefärliga och bara ska användas för att ge en uppfattning om den datamängd som går åt.

Välj surfmängd och jämför mobila bredband

Anslut mobilt bredband med SIM-kort och modem

För att ett mobilt bredband ska fungera behöver du ett SIM-kort och eventuellt ett modem. Det finns olika alternativ beroende på om du vill använda ditt mobila bredband till en surfplatta, dator eller till flera enheter. Läs mer om hur mobilt bredband fungerar.


Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@mobiltbredband.se