Ska man välja bredband via fiber eller mobilt bredband?

Om du ska välja fiber eller mobilt bredband beror på hur ditt internetanvändande ser ut. Fiber är bäst för storsurfaren som bara surfar hemma medan mobilt bredband passar bäst för dig som reser mycket eller vill kunna surfa på fler platser än hemma.

Fiber passar bra för dig som vill nå höga hastigheter utan några begränsningar

Vilket typ av bredband som passar dig beror på hur du använder internet. Vill du bara ha internet hemma är fiber ett bra alternativ. Bredband via fiber får du genom att fiberkablar grävs ned i marken och dras fram till din bostad.

Bredbandslösningen ger klart högre hastigheter än mobilt bredband, och hastigheten påverkas inte av väder, vind och hur många som surfar samtidigt. Dessutom finns det inte några begränsningar för datamängden som det gör med mobilt bredband, vilket är bra för storsurfaren.

Mobilt bredband är bäst för dig som värdesätter flexibilitet

Med mobilt bredband får du flexibilitet eftersom du kan använda det i stort sett var du vill i hela Sverige. Det tilltalar många som vill ta med sig sitt internet på husvagnssemestern eller till sommarstugan. Många mobila bredband går även att använda utomlands.

Ett mobilt bredband fungerar också bra om du arbetar mycket framför en bärbar dator och på många olika platser. Datamängden har visserligen en begränsning, men i dag finns det mobila bredband med så pass hög surfmängd att det inte ska vara något du behöver oroa dig för.

Tips! Välj en högre surfmängd om ni är flera som ska använda det mobila bredbandet samtidigt.

Något som skiljer sig åt mellan mobilt bredband och fiber är hastigheterna. Fiber är klart mycket snabbare än mobilt bredband, men hastigheterna som du i dag kan komma upp i med mobilt bredband är ändå tillräckligt för att passa de flesta av Sveriges internetanvändare.

För att exempelvis streama film från HBO eller Netflix krävs hastigheter på cirka 5–6 Mbit/s. Med ett mobilt bredband kan du under bra förhållanden nå hastigheter på upp till 60 Mbit/s.

Det är billigare med mobilt bredband

En fördel med mobilt bredband jämfört med fiber är att det är mycket billigare. Ett mobilt bredband kostar upp till 500 kronor i månaden med den största datamängden; fiber är betydligt dyrare än så. Att installera fiber och dra det till din bostad kostar uppskattningsvis mellan 20 000–30 000 kronor, och då fungerar det sedan bara i den aktuella bostaden.

Tänk på! Mobilt bredband kan bli dyrt om du väljer en för låg surfmängd så att du ofta måste köpa extra surf.

Mobilt bredband närmar sig fiber

När du står i valet och kvalet mellan fiber och mobilt bredband kan det även vara värt att veta att mobilt bredband har närmat sig de fasta bredbanden. I dag är hastigheterna mycket högre än för bara några år sedan och näten har blivit stabilare. Inom ett par år kommer även 5G att introduceras, och då kan vi räkna med hastigheter som är upp till tio gånger så snabba som med dagens 4G-nät.


Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@mobiltbredband.se