Vilket mobilt bredband är bäst till en Ipad?

Vilket mobilt bredband som är bäst till en Ipad beror på hur ofta du surfar på din Ipad och vad du gör på nätet. Datamängden på ditt mobila bredband bör vara tillräcklig så du inte blir begränsad i ditt internetanvändande. Samtidigt vill du inte betala för mer data än du gör av med.

Surfmängden ska motsvara ditt användande

När du skaffar ett mobilt bredband till en Ipad vill du att surfmängden motsvarar ditt internetanvändande. Om du surfar mycket på din Ipad vill du att surfmängden ska räcka hela månaden och inte ta slut efter halva. Du vill inte heller ha mer surf än du gör av med, för det betyder bara att du betalar för mer surf än du behöver.

Hur mycket surf du behöver beror på vad du gör på internet. Det drar exempelvis mer data att streama filmer än att läsa nyheter.

Så länge räcker surfen

  • 1 GB räcker för att du ska kunna surfa på nätet i cirka 16 timmar eller titta på videoklipp i två timmar.
  • 5 GB räcker för att du ska kunna surfa på nätet i omkring 80 timmar eller se på video i 10 timmar.
  • 10 GB räcker för att surfa på webben i 160 timmar eller titta på video i 20 timmar.

I dag har ingen operatör bindningstid på sina mobila bredband. Det gör det lätt för dig att byta mellan olika surfnivåer om du har en som inte passar dig.

Hur du kopplar Ipaden till ett mobilt bredband beror på om Ipaden har sim-kortsplats eller inte

Hur du kopplar din Ipad till ett mobilt bredband beror på om den har plats för ett sim-kort eller inte. En del Ipads har plats för sim-kort medan andra inte har det. Om du har plats för sim-kort kan du ofta få mobilt bredband genom att placera sim-kortet direkt i Ipaden.

Tips! Om du har fel sim-kortstorlek kan du kontakta din operatör så kan de skicka dig ett nytt. Ofta skickar de då ett trippel-sim som fungerar i alla enheter oavsett vilken sim-kortstorlek enheten har stöd för.

Om Ipaden inte har plats för ett sim-kort kan du få mobilt bredband genom att köpa en router och koppla upp ditt mobila bredband mot den precis som med ett vanligt wifi-nätverk.

De flesta operatörer erbjuder mobilt bredband till Ipads

I dag kan du skaffa mobilt bredband till Ipads hos nästan alla operatörer. Det som skiljer operatörerna åt är priset och vilka datamängder du kan välja mellan. 

Något som kan vara värt att veta är att om du köper det mobila bredbandet och Ipaden tillsammans tillkommer ofta en bindningstid på abonnemanget. Trots det kan det löna sig att köpa Ipaden och det mobila bredbandet tillsammans. Ibland får du nämligen ett lägre pris än om du skulle köpt det mobila bredbandet och Ipaden separat. Du bör dock räkna på detta eftersom det inte alltid är fallet. Är det ingen större prisskillnad är det bättre att köpa mobilt bredband för sig och på så sätt slippa bindningstiden.


Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@mobiltbredband.se