Hur fungerar mobilt bredband?

Mobilt bredband fungerar som trådlös uppkoppling för datorer och surfplattor. Det fungerar ungefär på samma sätt som mobiltelefoni bortsett från telefonsamtal och sms. För att få tillgång till mobilt bredband måste du teckna ett kontantkort eller abonnemang hos en operatör som erbjuder mobilt bredband. 

Det mobila bredbandet ansluts i regel direkt till en surfplatta eller mobil genom ett sim-kort. Ska ett mobilt bredband användas av flera enheter krävs istället en router. Då placeras sim-kortet i routern, och därefter fungerar det mobila bredbandet som ett wifi-nätverk. 

Mobilt bredband består av sim-kort och modem

När du beställer ett mobilt bredband får du ett sim-kort som passar i de flesta mobiler, modem och surfplattor. Idag finns det trippel-sim som många operatörer använder sig av. Trippel-sim är ett sim-kort som är uppdelat i mini, micro och nano för att det ska passa för alla enheter. Ska du använda det mobila bredbandet till en dator eller om du vill kunna ansluta det till flera enheter behöver du även ett modem eller en router.

Tips! Ska du teckna ett mobilt bredband bör du börja med att jämföra alternativ från olika operatörer. 

Ett modem som kan anslutas via USB-port kallas “dongel”. Ett sådant modem kan bara användas på en dator men är smidigt att ta med på resa. Det finns även stationära och batteridrivna routrar. En stationär router ger i regel bättre surfhastighet men är mindre flexibel eftersom den måste vara ansluten till en strömkälla. En batteridriven router kan du enkelt ta med dig och ansluta flera enheter till.

Jämför mobila bredband

Mobilt bredband fungerar även när du rör dig

Mobilt bredband fungerar utmärkt även på resande fot. En förutsättning är att den väg du färdas på täcks in av din operatörs basstation, så att det finns täckning för mobilt bredband. Du kan kontrollera täckningen på de platser du brukar röra dig på med hjälp av en täckningskarta. Läs mer om vilket mobilt bredband som har bäst täckning.