Telia mobilt bredband

Beställ Telia Kontantkort Gratis
  • Upp till 100 GB surf ingår varje månad
  • Sveriges ledande operatör vad gäller täckning
  • Surfa i hastigheter på upp till 100 Mbit/s
Fler val
Sortering

Telias mobila bredband för privatpersoner

Abonnemang Data Normalhastighet Bindningstid Startavgift Kostnad
Mobilt bredband
30 GB data 10-60 Mbit/s normalhastighet 0 mån bindningstid 299 kr startavgift 199 kr/mån
Mobilt bredband
50 GB data 10-60 Mbit/s normalhastighet 0 mån bindningstid 299 kr startavgift 249 kr/mån
Mobilt bredband
75 GB data 10-60 Mbit/s normalhastighet 0 mån bindningstid 299 kr startavgift 349 kr/mån
Mobilt bredband
120 GB data 10-60 Mbit/s normalhastighet 0 mån bindningstid 299 kr startavgift 449 kr/mån

Mobilt bredband från Telia passar den på resande fot

Telia har ett prisbelönt nät, och går därför inte att slå när det kommer till uppkoppling. Det passar alltså perfekt för den som rör på sig mycket och inte nödvändigtvis håller sig i storstadsregioner där signalen ofta är starkast. 

När det gäller kundtjänsten skulle väntetiderna och kommunikationsvägarna kunna förbättras. Det skulle vara bättre att låta kunderna välja fritt hur de vill kontakta kundtjänst, istället för att bestämma åt dem beroende på vad ärendet handlar om. Det leder till att vissa problem blir lösta nästan direkt, medan andra kunder tvingas vänta i dagar eller veckor.

Utbudet är hyfsat, men inte fantastiskt. Telia erbjuder fem prisnivåer för sina abonnemang för mobilt bredband, samt tre fasta surfpotter som du kan köpa till. Man önskar dock kanske att de var mer flexibla med surfmängden, eftersom det i nuläget är väldigt dyrt att anpassa. Vill du ha mer surf än abonnemanget erbjuder kostar varje GB som du köper till väldigt mycket.

Prismässigt är Telia ett av de dyrare alternativen på marknaden. De har heller inte några specifika erbjudanden för studenter eller pensionärer.

Om du inte har något emot att betala lite mer för bättre kvalitet är Telia dock ett utmärkt val. De har de snabbaste hastigheterna och täcker störst del av landet med 4G-uppkoppling.

Fördelar

  • Snabbt nät
  • Bäst täckning i Sverige
  • Möjlighet att spara surf

Nackdelar

  • Höga kostnader
  • Bristande kundtjänst
  • Fungerar inte utomlands

Telias mobilt bredband kontant är dyrt

Jämfört med konkurrenterna är Telias kontantkort för mobilt bredband väldigt dyrt. Det går dock att välja om man vill använda sig av en surfpott eller ett fast antal GB varje månad, vilket ger möjligheten att anpassa kostnaderna efter behoven.

Telias kontantkort kan användas för mobilt bredband i en router eller ett modem. Behövs inte längre mobilt bredband går samma kontantkort att använda i andra delar av ett uppkopplat hem.

Det är svårt att hitta information om Telias kontantkort för mobila bredband eftersom kontantkort behandlas som en egen kategori. Det marknadsförs därför inte som ett kontantkort för mobilt bredband specifikt, utan samma kontantkort kan användas till flera olika syften.

Enkelt att fylla på surf hos Telia

Vill du ladda på mer surf gör du det enkelt genom att sms:a från enheten som surfen ska finnas på. Du kan även fylla på surfpotten via en dator. Instruktioner om hur du gör det finns på hemsidan.

Du kan även se hur mycket data du har kvar på sidan "Mitt Telia". 

Tyvärr är det ganska dyrt att fylla på surf. Priset för att ladda på fem ynka GB kostar mer än ett helt abonnemang med den dubbla surfmängden.

Hos Telia går det även att spara oanvänd surf i en funktion som heter Surfpott. Du kan spara lika mycket som ingår i ditt abonnemang. Men tänk på att extra surf som du köper utöver ditt abonnemang inte sparas i Surfpotten.

Dela surf
Spara oanvänd surf
Surfa inom EU

Telias mobilnät är snabbt och täcker hela Sverige

Telia täcker större delen av Sverige med mycket bra täckning, vilket du kan se på täckningskartan. Täckningen är sämre i närheten av norska gränsen och längst upp i norr, men där är det få operatörer i branschen som briljerar.

Täckningen innefattar både 3G och 4G och oavsett vad du surfar med har du samma förutsättningar. Täckningen är densamma för båda näten landet över. Hastigheten varierar dock, så eftersom du kan välja bör du välja 4G om din enhet har stöd för det.

Den som vill surfa via 4G+ lär dock bli besviken, eftersom det bara stöds inom begränsade områden. Dessvärre är Telia trots det branschledande, eftersom de är de enda som inkluderar 4G+ i sin täckningskarta.

Sedan roaming-avgifterna avskaffades har Telia tagit bort möjligheten att använda det mobila bredbandet utomlands. Den som har ett abonnemang som fortfarande är bundet behåller möjligheten att surfa gratis inom EES och EU. Det går dock inte att köpa ett nytt abonnemang med samma fördelar.

Mobilnät
Telia
Normalhastighet
10-60 Mbit/s
Täckning
99,9%

Telia har erbjudanden för företag, men inte privatpersoner

Telia erbjuder inga rabatterade priser för unga, studerande, seniorer eller pensionärer på sina mobila bredband. Det är synd, eftersom Telia är ett av de dyrare alternativen och dessa målgrupper ofta har en smal budget.

Rabatt erbjuds bara för kunder som redan har fast bredband hos Telia. Då kan en lägre summa dras av på totalkostnaden.

För företag är det dock en annan historia. Företag kan dels få betalfria månader och hårdvara på köpet när man tecknar abonnemang med längre bindningstider. Dessutom kan företagare få en hastighet på upp till 300 Mbit/s. Som privatkund kan man som mest få en femtedel av det.

Barn
Senior (+55 år)
Student
Ungdom (18-27 år)

Telias kundtjänst för mobila bredband är förvirrande 

Telia har ett flertal kontaktvägar, men av någon anledning får du som kund inte välja själv vilken du vill använda. Vill man få fram kontaktuppgifter som telefonnummer eller mejladresser till kundtjänst måste man först ange vad ärendet handlar om. 

Beroende på vilka frågor man kontaktar dem om begränsas kontaktsätten. Har man fakturafrågor kan man exempelvis få hjälp av en chattbot, vilket man inte kan få för någon annan fråga. Har man frågor kring varuleveransen tar det fyra arbetsdagar att få svar på det mejl man måste skicka, medan andra frågor kan besvaras direkt via chatt.

När du väl når supporten behöver du oftast vänta länge i kö. Många kunder är även missnöjda med kundtjänstens bemötande eftersom väntetiden på lösningar också kan bli lång.

Kundtjänsten är alltså något som Telia behöver förbättra, framför allt med tanke på företagets storlek.

Chat
E-post
Facebook
Telefon

Router köps lätt till i Telias abonnemang

I Telias abonnemang för mobilt bredband ingår det inte någon router, men det är lätt att köpa till en när SIM-kortet beställs. De erbjuder märken som Huawei och Netgear, med modeller i flera olika prisnivåer. 

I nuläget går det inte att köpa något usb-modem hos Telia, men deras SIM-kort är fortfarande kompatibla med modem. Vill du ha ett modem går det att köpa i de allra flesta elektronikaffärer.

Vilka inställningar som behövs för att få bredbandet att fungera finns angivet för alla router-modeller som de erbjuder.

Telia kan ge bättre instruktioner för hur man installerar mobila bredbandet

De flesta instruktioner som Telia har utskrivna på sin hemsida är väldigt utförliga. Det finns exempelvis specifika guider för de routrar de erbjuder i sin webbshop. 

Telias APN-inställningar är inte de lättaste att hitta, utan är aningen gömda i en supportsida om MMS-inställningar. Den som inte vet att hen ska leta efter APN-inställningar kommer därmed få problem med att hitta dem, vilket Telia nog borde ha tänkt på i utformningen av sin hemsida.

Det är lätt att hitta information om aktuella driftstörningar, och informationen är dessutom uppdelad i underkategorier med mobila och fasta nät. Felsökningen sker sedan med information från sin specifika enhet, vilket gör problemlösningen väldigt träffsäker.

Går ditt mobila bredband långsamt kan det därför vara värt att undersöka saken. Om det inte finns några aktuella problem i ditt område, kan det vara så att uppkopplingen hos just dig går långsamt. Telia har guider för hur du kan åtgärda det, exempelvis genom signal-repeaters eller en extern antenn.

Vanliga frågor om Telia


Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@mobiltbredband.se