Vad ska jag titta på när jag jämför mobilt bredband?

När du jämför mobilt bredband är det flera saker du bör tänka på. Först och främst bör du fundera över vilken surfmängd du behöver eftersom det är den stora skillnaden mellan olika mobila bredband. I jämförelsetabellen ovan finns det flera saker du kan filtrera och jämföra för att vara säker på att du hittar det bästa mobila bredbandet för dig.

  • Surfmängd. Surfmängden börmotsvara ditt internetanvändande. Väljer du en för hög surfmängd kommer du betala för mer surf än du gör av med. Om du väljer en för låg surfmängd är risken stor att du behöver köpa till extra surf vilket i längden blir väldigt dyrt.
  • Startavgift. En del operatörer tar ut en startavgift för mobilt bredband. Det är en engångskostnad som inte är allt för hög men det kan ändå vara värt att känna till den och välja ett mobilt bredband utan startavgift.
  • Månadskostnad. Månadskostnaden är den kostnad du kommer betala varje månad för ditt mobila bredband. Genom att jämföra den här kostnaden kan du hitta det billigaste mobila bredbandet och spara mycket pengar varje månad.
  • Bindningstid. De flesta operatörerna har i dag ingen bindningstid på mobila bredband. Det finns dock ett fåtal som fortfarande har det. Väljer du till bindningstid kan du få sänkt månadskostnad men det blir däremot svårare att byta mellan olika mobila bredband.
  • Täckningen. När du jämför mobila bredband är det också bra att jämföra operatörernas täckningskartor för att se vilken operatör som ger dig bäst täckning.

Varför bör jag jämföra mobila bredband?

Du bör jämföra mobilt bredband för att vara säker på att hitta ett som du blir nöjd med. Att hitta ett bra mobilt bredband som passar just dig är inte svårt men kräver lite fundering. Det är trots allt flera saker som är av stor betydelse för hur nöjd du kommer att bli.

Förutom att du hittar ett bra mobilt bredband genom att jämföra dina alternativ kan du spara pengar. Du får ju veta svart på vitt vilket mobilt bredband som är det billigaste på marknaden just nu.

Hur jämför jag operatörernas täckning på bästa sätt?

För att vara säker på att du få bra täckning på ditt mobila bredband måste du jämföra operatörernas täckning. Det gör du genom att titta på deras täckningskartor, som du hittar på respektive operatörs hemsida. Genom att göra det kan du vara säker på att du får bra täckning just där du planerar att använda ditt mobila bredband.

Det spelar ingen roll om en operatör har bra täckning över hela Sverige om den är dålig just där du bor.

Tips! Prata med grannarna och fråga vilken operatör de har och hur täckningen är.

Skulle din täckning vara svag oavsett vilken operatör du väljer kan du förstärka signalen med en extern antenn.

Jämför även operatörernas kundtjänst

För en del är det viktigt att kunna komma i kontakt med operatören vid eventuella problem. Är du en av dem ska du jämföra kundtjänsten hos operatörerna. Den skiljer sig åt både vad gäller öppettider och kontaktvägar. Det finns exempelvis en del operatörer som helt saknar telefontjänst.

Värdesätter du möjligheten att ringa kundtjänsten bör du se till att välja ett mobilt bredband hos en operatör som erbjuder den möjligheten.

Jämför ordinarie priser och inte tillfällliga rabatter

När du jämför mobilt bredband bör du alltid jämföra priserna för att hitta det. När du jämför priserna ska du inte bara titta på månadskostnaden. Ta även hänsyn till en eventuell startavgift och fakturakostnader. I längden blir det mycket pengar.

Hos många operatörer kan du få bort fakturakostnaden genom att betala via autogiro.

Är du student eller senior bör du välja ett mobilt bredband hos en operatör där du kan få reducerat pris.

Tips! Jämför priserna med jämna mellanrum och byt mobilt bredband om du hittar något billigare. Priserna är under ständig förändring. Det som var billigast ett år behöver inte vara det nästa år.

Stirra dig inte heller blind på tillfälliga rabatter. Det är viktigt att det mobila bredbandet är prisvärt även utan rabatter.

Det billigaste mobila bredbandet är inte alltid bäst

Det billigaste mobila bredbandet behöver nödvändigtvis inte vara det bästa. Det bästa mobila bredbandet för dig måste uppfylla dina kriterier. Ett bra tips är därför att bara jämföra priserna på mobila bredband som uppfyller dina kriterier för surf, täckning och kundtjänst.

På så vis kan du vara säker på att du får det billigaste mobila bredbandet som samtidigt uppfyller dina krav.

Vanliga frågor om att jämföra mobila bredband

Hur ska jag jämföra mobila bredband?

När du jämför mobila bredband finns det flera faktorer som kan vara bra att kolla på. Exempelvis bör du kolla extra noga på surfmängd, avgifter, månadskostnad, bindningstid och om operatören har täckning där du bor.

Finns det skillnader mellan operatörerna?

Ja, det finns stora skillnader mellan operatörernas erbjudanden. Fler nya operatörer erbjuder stora surfmängder till låga priser, men har mindre fokus på traditionell kundsupport. Men även de mer väletablerade varumärkena har olika erbjudanden, där du som redan är kund ibland kan få ytterligare rabatter.

Hur vet jag om operatören har täckning där jag bor?

Om operatören har täckning kan du enkelt avgöra utifrån operatörens täckningskarta. Mer information om täckningen för mobila bredband hittar du i vår guide om ämnet.

Vilket pris ska jag jämföra?

När du jämför priser bör främst titta på ordinarie pris. Flera operatörer har kraftigt rabatterade priser de första månaderna, men planerar du att ha ditt mobila bredband en tid framöver bör du fokusera på ordinarie priser. Tillfälliga rabatter äts snabbt upp av ett högt ordinarie pris.

Ger alla mobila bredband surf i 4G-nätet?

Ja, alla mobila bredband använder 4G om det finns täckning där du bor. Är det bättre täckning i 3G-nätet kan det dock hända att din operatör använder det i stället.