Så beställer du startpaket med mobilt bredband

När du beställer ett startpaket för mobilt bredband får du hem ett kontantkort som du kan fylla på med den surfmängd som passar dig. Det finns flera val du måste göra för att bli helt nöjd med ditt mobila bredband. I den här guiden går vi igenom allt du behöver tänka på för att välja det bästa startpaketet för mobilt bredband. Därefter berättar vi hur du gör för att beställa ett.

Bestäm dig för om du vill ha startpaket med eller utan USB-modem

Bestäm dig för om du vill ha ett startpaket där det bara ingår ett sim-kort eller om du vill ha ett där det även ingår ett USB-modem. Operatörerna kan ha olika erbjudanden, och vad som passar dig beror på hur du surfar och på vilka enheter.

Om du vill surfa på din surfplatta och den har ett inbyggt modem och sim-kortsfack kan du sätta in sim-kortet direkt i surfplattan. Då behövs inget modem. Ett startpaket utan USB-modem är helt gratis.

Om du däremot vill surfa på din dator kan du behöva ett USB-modem som du sätter in i datorns USB-uttag.

Ditt mobila bredband blir mer flexibelt med ett USB-modem eftersom du kan surfa på flera olika enheter, men om du inte behöver något är det onödigt att köpa ett.

Tips! Du kan alltid köpa ett USB-modem i efterhand om du skulle vilja ha det.

Ta reda på vilken operatör som har bäst prisplan för dig

När du beställer ett mobilt bredband startpaket får du alltid ett sim-kort som du själv laddar på med en prisplan. Men innan du kan beställa hem ett startpaket måste du ta reda på vilka prisplaner de olika operatörerna erbjuder. Börja med att jämföra operatörernas olika alternativ så att du vet att den operatör du väljer har ett mobilt bredband som passar dig.

Det du ska titta på när du jämför prisplanerna är hur mycket surf som ingår. Du vill välja en surfmängd som motsvarar ditt internetanvändande.

Så länge räcker surfen

  • 5 GB – Du kan se på video i cirka 10 timmar, streama musik i 50, eller surfa på webben i cirka 80 timmar.
  • 10 GB – Du kan titta på video i cirka 20 timmar, streama musik i cirka 100 timmar, eller surfa på nätet i 160 timmar.
Tänk på! De angivna siffrorna är bara ungefärliga. Det är många faktorer som påverkar hur mycket data som förbrukas.

Om det skulle vara så att du väljer fel surfmängd kan du alltid byta till nästa månad.

Tips! För att du ska kunna använda ditt mobila bredband fullt ut måste du ta reda på vilket mobilt bredband som har bäst  täckning.

Om du hittar två likvärdiga prisplaner bör du även jämföra priset för att vara säker på att du har det billigaste och bästa mobila bredbandet för dig.

Beställ mobilt bredband startpaket

När du vet vilket startpaket du vill ha och hos vilken operatör har det blivit dags att beställa det.

Startpaketen kan du ofta beställa direkt på operatörernas hemsidor, men ibland kan även diverse återförsäljare stå för försäljningen. Vissa elektronikbutiker kan sälja startpaket med mobilt bredband.

Inom några dagar får du ditt startpaket hemskickat till dig. När du har fått hem startpaketet för ditt mobila bredband ska du ladda på det. Det gör du enklast direkt på operatörens hemsida. 


Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@mobiltbredband.se