Mobilt bredband perfekt för sommarstugan

Nyheter

För de flesta är tillgång till internet i sommarstugan en nödvändighet. Ett alternativ som har blivit allt mer populärt till sommarstugor är mobilt bredband. Ett mobilt bredband kan antingen kopplas direkt in i en mobil eller surfplatta, eller användas som en trådlös router som ger wifi-uppkoppling till alla i sommarstugan.

Vanligtvis har sommarstugor ingen fast internetuppkoppling utan här krävs en annan lösning. Om ni dessutom bara vistas i sommarstugan ett par månader per år är det onödigt att betala för internetuppkoppling året om.

Med ett mobilt bredband kan både du och resten av familjen få en stadig internetuppkoppling till flera enheter. Det mobila bredbandet erbjuder även möjligheten att ge er internetuppkoppling om ni vill åka iväg med bilen eller båten eftersom ett mobilt bredband, som namnet antyder, enkelt går att ta med sig.

Rätt mobilt bredband kan spara er pengar

Vissa kanske behöver kunna göra jobbärenden även från sommarstugan, eller så behövs internetuppkopplingen till att läsa nyheter, titta på film och mycket annat. Om du ska teckna ett mobilt bredband till sommarstugan är det tre faktorer som är viktiga att ha i åtanke. 

1. Hur stor surfmängd som ingår

Beroende på hur många som ska surfa på det mobila bredbandet kan nödvändig datamängd variera. Ju fler som ska använda bredbandet, desto fler antal gigabyte behöver ni.

Oftast går det att uppgradera surfmängden eftersom. Det kan därför vara en bra idé att börja med en något lägre surfmängd och därefter lägga till större mängd inför följande månad. Det kan dock bli dyrt att köpa till extrasurf, så försök utgå från hur stor mängd surf ni kan förväntas förbruka. 

2. Pris och villkor för det mobila bredbandet

Priset spelar såklart in när du ska teckna ett mobilt bredband. För att hitta ett alternativ till ett bra pris är det bra att jämföra alternativ från olika operatörer. Tänk på att ju mer datamängd som ingår, desto dyrare blir det mobila bredbandet.

Vissa operatörer har också erbjudanden på router som du kan köpa till samtidigt som du tecknar ett mobilt bredband. Du kan dela ditt mobila bredband med hjälp av en router. Det fungerar då som ett wifi-nätverk i sommarstugan.

Tips! För att hitta ett mobilt bredband som passar din sommarstuga är det bäst att jämföra mobila bredband från olika operatörer.

Om du bara ska använda det mobila bredbandet några månader per år kan det vara en bra idé att teckna kontantkort, alternativt ett abonnemang utan bindningstid så att du kan säga upp det. På så sätt utnyttjar du bara det mobila bredbandet när du faktiskt använder det. 

3. Kontrollera att det finns täckning vid din sommarstuga

Olika operatörer har olika bra täckning i vissa områden. Ligger din sommarstuga en bit från närmsta stad är det bra att säkerställa att det mobila bredband du planerar att skaffa faktiskt fungerar i området. Du kan läsa mer om vilket mobilt bredband som har bäst täckning och se vilket alternativ som passar bäst i det område där din sommarstuga ligger. 

På operatörernas täckningskartor ser du både täckning och vilken typ av hastighet operatören kan erbjuda. Vilken hastighet du behöver till sommarstugan beror också på hur du planerar att använda ditt mobila bredband. Det räcker med en 3G-uppkoppling för att läsa nyheter och vara inne på sociala medier, men streaming av film och musik kräver att du har 4G-täckning.

Redaktionen
Redaktionen Skribent red@mobiltbredband.se